‘BU ÜLKENİN İNSANINA, DOĞUP BÜYÜDÜĞÜMÜZ TOPRAKLARA YATIRIM YAPMANIN ÖNEMLİ BİR SORUMLULUĞUMUZ OLDUĞUNA İNANİYORUM’

Hepimiz, ülkemiz ve insanlarımız için, daha yüksek yaşam standartları, daha iyi bir refah düzeyi arzu ediyor ve bunu sağlamak adına çalışıyoruz. Tüm gayretlerimiz Türkiye’nin bilim, sanat, kültür ve teknolojide dünyadaki gelişmelere ayak uydurması ve her zaman dünyanın saygın ülkeleri arasında olması için. İşte biz bu noktada, Aydın Doğan Vakfı olarak gençlerimize sunulan eğitim fırsatlarının, güçlü ve saygın bir toplum için toprağa atılan tohumlar olduğuna inandık. Ülkemizin aydınlık geleceğini belirleyecek çağdaş nesiller yetişmesi için imkânlarımızı seferber ettik. Çünkü ben, bu ülkenin insanına, doğup büyüdüğümüz topraklara yatırım yapmanın önemli bir sorumluluğumuz olduğuna inanıyorum ve biliyorum ki, tüm Doğan Grubu da benim bu yaklaşımımı içtenlikle benimsiyor. Bütün çalışanlarımız, iş ortaklarımız ve sosyal paydaşlarımızla birlikte ülkemizi daha ileriye taşımak için çalışmaya devam ediyoruz.

Sevgi ve saygılarımla,
- AYDIN DOĞAN / VAKIF KURUCUSU VE ONURSAL BAŞKAN
A

Aydın Doğan, 1936 yılında Kelkit'te, bölgenin köklü ailelerinden birinin oğlu olarak dünyaya gelmiştir. İlk ve orta öğrenimini Kelkit'te,

lise öğrenimini ise Erzincan'da tamamlamıştır. Doğan, 1958-1961 yılları arasında İstanbul Yüksek İktisat ve Ticaret Mektebi'nde okumuş ve öğrencilik yıllarında "Talebe Cemiyeti" başkanlığı yapmıştır. 1959 yılında Mecidiyeköy Vergi Dairesi'ne kaydolduktan sonra otomobil, ticari araç ve inşaat makinaları gibi sektörlerde ticaret yapmaya başlamıştır. 1961 yılında ilk şahsi şirketini kuran Doğan, 1970 yılına kadar toptan ticaret alanında varlık göstermiştir. Aydın Doğan, ticaretteki faaliyetlerini geliştirerek 1974'te yeni bir şirket kurmuş ve sanayi alanına adım atmıştır. 1974'ü izleyen yıllarda İstanbul Ticaret Odası Meclis ve Yönetim Kurulu Üyeliği, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Yönetim Kurulu Üyeliği gibi görevlerde bulunmuştur.

Aydın Doğan, 1979 yılında Milliyet Gazetesi'ni,1994 yılında ise Hürriyet Gazetesi'ni satın alarak basın ve yayıncılık dünyasına girmiş ve medyadaki varlığını pekiştirmiştir. Medya alanındaki çalışmaları ile yükselen bir grafik çizen Doğan, 1986-96 yılları arasında Türkiye Gazete Sahipleri Sendikası Başkanlığı görevinde bulunmuştur. Aydın Doğan, 2004 yılında Dünya Gazeteler Birliği (World Association of Newspapers-WAN) toplantısında seçimle Yönetim Kurulu Başkan Yardımcılığı'na getirilen ilk Türk olmuştur.

Sayısız ödül ve takdir belgesi bulunan Doğan, 1999 yılında T.C. Devlet Üstün Hizmet Madalyası ile ödüllendirilmiştir. Yine, 1999 yılında Girne Amerikan Üniversitesi'nden, 2000, 2001 ve 2005 yıllarında ise sırasıyla, Ege Üniversitesi, Bakü Devlet Üniversitesi ve Marmara Üniversitesi'nden fahri doktora unvanı almıştır.

İş yaşamındaki başarılarını sürdürürken, 1996 yılında Aydın Doğan Vakfı'nı kurarak, o güne kadar toplum için yapmakta olduğu hizmetleri bir şemsiye altına toplayan Aydın Doğan, kurduğu Vakfın hizmetlerini eğitim, kültür, kamu sağlığı, bilimsel araştırma, spor ve ekonomi alanlarında yoğunlaştırmıştır. Vakıf kurulduktan sonra kendisinin ve aile fertlerinin ismini taşıyan birçok okul, yurt, spor salonu, park yaptırmıştır. Aynı zamanda, Aydın Doğan Vakfı her yıl dünyanın en saygın ödüllerinden biri olan Aydın Doğan Uluslararası Karikatür Yarışması'nı düzenlemeye başlamış, diğer bir yarışması olan Genç İletişimciler Yarışması ile de iletişim alanında öğrenim görenlere destek vermiştir. Aydın Doğan Ödülü ise edebiyattan müziğe, mimarlıktan sosyal bilimlere kadar çeşitli kültür ve sanat alanlarına destek olmuştur.

Aydın Doğan, 1977 yılından bu yana İstanbul Ticaret Odası vergi rekortmenleri arasındadır. 1961 yılında üç kişi ile başlayan iş yolculuğuna bugün doğrudan iştirakleri, stratejik ortaklıkları ve ticari temsilciliklerindeki 20 bini aşkın çalışanı ile devam etmektedir. Doğan Grubu Şirketleri’ni bugün geniş bir tüketici kitlesine hizmet veren Türkiye'nin önde gelen gruplarına biri haline getirmiştir. Aydın Doğan evlidir, dört çocuk ve yedi torun sahibidir.