“Moleküler Biyoloji ve Genetik Araştırma Ödülü”nü kazananlar belli oldu.

Aydın Doğan Ödülü’nü alan Dr. Özlem Türeci ve Prof. Dr. Uğur Şahin onuruna düzenlenen "Moleküler Biyoloji ve Genetik Araştırma Ödülü" iki genç bilim insanına verildi.

Aydın Doğan Vakfı’nın, 2021 yılında Aydın Doğan Ödülü'nü alan Dr. Özlem Türeci ve Prof. Dr. Uğur Şahin’in onuruna verdiği 'Moleküler Biyoloji ve Genetik Araştırma Ödülü’nü kazanan bilim insanları açıklandı.

Aydın Doğan Vakfı, 2021 yılında Aydın Doğan Ödülü'nü alan Özlem Türeci ve Uğur Şahin onuruna 'Moleküler Biyoloji ve Genetik Araştırma Ödülü’ vereceğini açıklamasının ardından, Bilim Akademisi ile ortak çalışma planı oluşturdu. Bu ödülün moleküler biyoloji ve genetik alanında çalışan, bir kadın ve bir erkek, genç (40 yaşını aşmamış) ve Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı iki bilim insanına verilmesi planlandı. Yapılan çağrının ardından, bu ödüle 48 aday başvurdu. Bilim Akademisinin bu alanda çalışan üyelerinden (Prof. Dr. Mehmet Öztürk, Prof. Dr. Şermin Genç, Prof. Dr. Tevfik Tamer Önder ve Prof. Dr. Reyhan Küçükkaya) oluşan bir ‘Bilim Jürisi’ kuruldu. Ön elemeden sonra en fazla puan alan ilk 10 aday belirlendi. Değerlendirmede, adayın özgeçmişi, eğitimi ve yetkinliği, yayınları, sunduğu araştırma projesi ve gelecek planlarına puan verildi.

Bilim Akademisi üyeleri Prof. Dr. Şermin Genç (Dokuz Eylül Üniversitesi), Prof. Dr. Reyhan Küçükkaya (İstanbul Üniversitesi), Prof. Dr. Tamer Önder (Koç Üniversitesi), Prof. Dr. Mehmet Öztürk’den (İzmir Tınaztepe Üniversitesi) oluşan ‘Bilim Jürisi’nin ve Aydın Doğan Vakfı’ndan Yürütme Kurulu Başkanı Candan Fetvacı ve Yönetim Kurulu Üyesi Volkan Vural’ın katıldığı son jüri toplantısında finale kalan 10 aday arasından yapılan değerlendirmeler sonucunda, 'Moleküler Biyoloji ve Genetik Araştırma Ödülü’nün Doç. Dr. Elif Nur Fırat Karalar ve Dr. Ahmet Acar’a verilmesi kararlaştırıldı.

Vuslat Doğan Sabancı: “Genç bilim insanlarının teşvik edilmeye ihtiyacı var”

Aydın Doğan Vakfı Yönetim Kurulu Başkan Vekili Vuslat Doğan Sabancı, ödüle ilişkin yaptığı açıklamada, “Bilim, toplum için ortaya konmuş en büyük kolektif çabadır. Bu çaba için gece-gündüz demeden fedakârca çalışan tüm bilim insanlarına teşekkür borçluyuz. Türkiye’nin geleceğinin de bilime daha fazla önem vermek ve yatırım yapmakta olduğunun farkındayız. Buradan yola çıkarak hem genç bilim insanlarını teşvik etmek hem de onları Türkiye gündemine taşımak için, Bilim Akademisi’nin iş birliğiyle 2021 yılında Aydın Doğan Ödülü'nü alan Dr. Özlem Türeci ve Prof. Dr. Uğur Şahin’in onuruna verdiğimiz bu ödülü Moleküler Biyoloji ve Genetik alanında çalışan iki bilim insanına takdim edeceğiz. Bu ödül için, 2021 yılında Aydın Doğan Ödülü'nü alan, biyoteknoloji ve Kovid-19 aşısının geliştirilmesi konularındaki özverili çalışmalarıyla insanlık tarihini değiştiren Dr. Özlem Türeci ve Prof. Dr. Uğur Şahin’in, insanlığa yaptıkları olağanüstü hizmetlerden ilham aldık. Bu ödül vesilesiyle son derece iyi eğitim almış, uluslararası alanda başarılara imza atmış, konusunda önemli çalışmalar yapan ve gelecek vaat eden genç bilim insanlarını değerlendirmek, hepimize büyük bir gurur ve ümit verdi.” dedi.

Doç. Dr. Elif Nur Fırat Karalar lisans eğitimini Bilkent Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümünde, doktorasını University of California Berkeley’de ‘Cell and Developmental Biology’ programında tamamladı. 2011-2014 arasında doktora sonrası araştırmacı olarak Stanford Üniversitesi, Biyoloji Bölümünde çalıştı. 2014 yılından beri Koç Üniversitesi’nde Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümünde görev almaktadır. Başlıca çalışma konuları sentrozom ve silyaların karakterizasyonu, silyopatilerin (silya proteinlerinin mutasyonları ile oluşan nadir hastalıkların) moleküler özelliklerinin tanımlanmasıdır. Aralarında European Research Council (ERC) Starting Grant, EMBO Installation Grant ve TÜBİTAK destekleri olmak üzere çok sayıda ulusal ve uluslararası destekler almayı başaran Doç. Dr. Elif Nur Fırat Karalar, Hücre İskeleti Laboratuvarı kurmuş ve aralarında PLOS Biology, Cell Reports, EMBO Reports gibi dergilerin de bulunduğu çok önemli dergilerde başarılı yayınlar yapmıştır. Bilim Akademisi BAGEP ödülü sahibidir. Avrupa Moleküler Biyoloji Örgütü’nün (EMBO- European Moleculer Biology Organization) Genç Araştırmacılar Programı’na seçilen ilk Türk bilim insanıdır. 2019 yılında Journal of Cell Science, Doç. Dr. Elif Nur Fırat Karalar’ı takip edilmesi gereken hücre biyologlarından biri’ olarak tanıtmıştır.

Dr. Ahmet Acar lisans eğitimini ODTÜ Biyoloji bölümünde, doktorasını Manchester Üniversitesi Tıp ve Beşeri Bilimler Bölümünde tamamlamıştır. Doktora sonrası araştırmacı olarak 2012-2015 arasında Manchester Üniversitesi Biyoloji, Tıp ve Sağlık Fakültesinde; 2016-2020 arasında Londra’da Evrim ve Kanser Evrim Merkezi, Kanser Araştırmaları Enstitüsünde çalışmıştır. 2020’den itibaren ODTÜ Fen Edebiyat Fakültesi Biyolojik Bilimler Bölümünde görev almıştır. Başlıca çalışma konusu insan kanser modellerinde ilaç direncinin DNA barkodlaması aracılığıyla incelenmesidir. Aralarında Bilim Akademisi 2022 BAGEP ödülü de olmak üzere pek çok ulusal ödülleri, Scientific Research ve Nature gibi son derece prestijli dergilerde önemli yayınları bulunmaktadır.

TÜM HABERLER